Edit this in WPZOOM Theme Options 800-123-456
 

Vad är bandy?

Det är ganska lätt att anta att alla vet exakt vad bandy är för något. Precis som att det är lätt att anta att bandy är samma sport som innebandy, bortsett från att sporten spelas på is istället för en idrottshall. Det är inte ett helt korrekt antagande. Faktum är att bandy har fler likheter med fotboll än innebandy. Både fotboll och bandy har långa matchtider som spelas med vad man kallar ineffektiv tid – det vill säga att tiden inte stoppas vid avblåsningar och liknande. I båda sporterna har man stora spelplaner, många spelare på planen samtidigt och domaren använder sig av olikfärgade kort för att signalera regelbrott.

Spelets gång

En bandymatch består av två stycken 45 minuter långa halvlekar och spelas mellan två lag med tio utespelare och en målvakt. Syftet är att med hjälp av en klubba få in den orangefärgade bollen i motståndarens mål. Det lag med flest mål vid matchtidens slut vinner. Oavgjorda matcher avgörs med straffar och förlängning.

Under matchen är det tillåtet att byta utespelare vid behov. Det finns ingen begränsning för hur många byten som får genomföras och man behöver heller inte meddela domaren i förväg. Det är dock viktigt att ersättaren inte kliver ut på planen förrän föregående spelare har klivit av.

Målvakten är den enda spelaren som för röra bollen med händerna eller fötterna. Denne använder heller ingen klubba i spelet.

Utrustning

Varje spelare är utrustad med skridskor, klubba och diverse skyddsutrustning, såsom hjälm, armskydd, munskydd, beskydd, halsskydd och suspensoar. Målvakterna måste dessutom ha skydd för hela ansiktet. Matchkläderna brukar också innehålla stoppning som skyddar kroppen till en viss del.

Bandyklubbans utseende skiljer sig från både ishockeyklubbans och innebandyklubbans. Den är oftast tillverkad av trä eller kompositmaterial och får maximalt vara 127 cm lång. En spelare utan klubba, eller med en trasig klubba, ska enligt matchreglerna utvisas.

 
 

More Posts in Uncategorized

 
 

Share this Post