Edit this in WPZOOM Theme Options 800-123-456
 

Bandys popularitet i Ryssland

Bandy är en av världens populäraste vintersporterna. Med mängder av utövare och publik i länder som Sverige, Finland och Ryssland gör det sporten till en av de större lagsporterna vid sidan av ishockey. Sporten, som är erkänd av olympiska kommittén, har dock ännu att faktiskt spelas i OS. När OS inte är det största som spelas inom bandy är det bandy-VM som erbjuder de finaste valörerna för engagerade i bandysporten.

Ryssland i Bandy-VM

I och med att Ryssland utgjorde navet i Sovjetunionen har det före Sovjetunionens fall inte funnits något eget ryskt VM-lag i bandy. Sedan Sovjetunionens fall har Ryssland från 1991 haft ett officiellt bandylag med stora framgångar.

Det ryska landslaget i bandy har tagit 7 guldmedaljer och 3 silver de senaste 10 världsmästerskapen. Totalt har landslaget lyckats kamma hem 13 guldmedaljer sedan laget bildades. Att landslaget i Ryssland haft stora framgångar inom bandysporten har förmodligen en lång förklaring – men att det är ett stort land med ett stort intresse för bandy tillsammans med en stark inhemsk liga kan vara en del av den.

Utövande av bandy i Ryssland

Det finns ungefär en miljon utövare av bandy i Ryssland. Det är en sport vars elitproffs i Ryssland kan tjäna uppåt 4-5 miljoner kronor i årslön. I Ryssland talas det om bandyn som en nationalsport där sporten även kallas för ”Rysslands ishockey” – även om sporten härstammar från England.

Redan under Sovjetunionen var sporten mycket populär i Ryssland. Matcherna kunde dra mellan 20 – 50 000 åskådare och matcherna var en folkfest precis som dagens hockeymatcher. De ryska åskådarna tenderade emellertid att dricka lite väl mycket för att hålla uppe värmen när de stod ute och tittade i kylan – något som idag blivit förbjudet vilket är en förklaring till att antalet besökare trots allt minskat på mästerskapsmatcherna.

Bandyintresset i Ryssland finns såväl för både män och kvinnor. Det ryska damlaget är även de internationellt framstående inom sporten.

 
 

More Posts in Uncategorized

 
 

Share this Post