Edit this in WPZOOM Theme Options 800-123-456
 

Bandyhistoria

Bandysporten har en relativt lång historia som började i Storbritannien. Bandyn som spelas idag sägs komma från nordöstra England. Det var dessutom i London som en av de första matcherna spelades redan år 1875. I början användes det många gånger en trätrissa istället för en bandyboll när sporten utövades. En trätrissa har ungefär samma utseende som en puck. Bandybollen var dock mer populär och efter ett antal år togs trätrissan bort från sporten.

Det var år 1882 som reglerna sammanställdes och som skulle styra spelare runt om i världen framöver. Ungefär 10 år efter man kommit överens om reglerna, dokumenterades de och regelboken föddes.

Efter några år började intresset för bandyn minska och i samband med att ishockeyn utsågs till en gren i de Olympiska Spelen började hockeyn bli en av favoriterna istället. Men bandyn försvann aldrig helt och hållet utan intresset började sakta med säkert växa fram igen. Det är främst i Sverige, Norge, Finland och Ryssland som bandyn lyckades få sin popularitet att stanna kvar. En anledning till att sporten fångade intresset i dessa länder berodde på att bandyn var med i vinter-OS 1952 som en uppvisningssport.

Bandyhistoria i Sverige

Efter att reglerna blev bestämda och regelboken publicerades började sporten sprida sig över världen snabbt och det dröjde inte länge för sporten att nå Europa och Sverige. Bandy introducerades i Sverige 1895 och det blev en av sporterna som fanns med i programmet för de Nordiska spelen.

Det var i Gävle år 1907 som den första SM-matchen inom bandy hölls här i Sverige. IFK Uppsala och IFK Gävle var lagen som uppgjorde om guldet, det blev IFK Uppsala som stod som segrare. Därefter spelades finalerna i olika arenor, år 1990 spelades matchen på den allra första konstfrusna banan. Friends Arena och Tele2Arena är två av de mer välkända arenorna i Sverige där några av de senaste matcherna har spelats.

 
 

More Posts in Uncategorized

 
 

Share this Post